1/11/06

Dieting Tips

Για να χάσει κάποιος βάρος με υγιή τρόπο, θα πρέπει να ελέγχει τις θερμίδες που λαμβάνει καθώς και να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που «καίει» με κάποιο είδος γυμναστικής. Ανεξάρτητα από το διατροφικό περιεχόμενο της δίαιτας, τα παρακάτω tips μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των περιττών κιλών και τη διατήρηση του βάρους.

Δέσμευση
Η δίαιτα του «αύριο»: Αν σήμερα δεν είναι η σωστή μέρα, τότε ας ξεκινήσεις αύριο ή την ημέρα που νιώθεις ότι είναι καλύτερα. Καλύτερο είναι να μην αρχίζει κάποιος πριν από κάτι που θα τον εμποδίσει να συνεχίσει, όπως γιορτές Χριστουγέννων, κάποιο πάρτι, κλπ. Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινάς, δεσμεύεις τον εαυτό σου με την αποφασιστικότητα να πετύχεις.

Γράψε ΓΙΑΤΙ θες να κάνεις δίαιτα
Κάνε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θες να ξεκινήσεις δίαιτα και κοίτα τους στις δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα:
- Θέλω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
- θέλω να ζω με υγιή τρόπο
- έρχεται το καλοκαίρι και θέλω να χωρέσω στο μαγιό μου, κλπ.
Βάλε ένα αντίγραφο στα ντουλάπια της κουζίνας και στην πόρτα του ψυγείου. Βάλε ακόμα ένα μπροστά από τον καθρέφτη σου ή στη ζυγαριά σου. Έχε μαζί σου ένα πάντα, ή ακόμα, κάνε πολλά αντίγραφα και χρησιμοποίησε τη πίσω μεριά τους για τις λίστες με τα ψώνια σου.


Νιώσε καλά με τον εαυτό σου
Μια αρνητική συμπεριφορά οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Πάντα να προσπαθείς να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να έχεις καλή αυτοεκτίμηση. Μια θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι πολύ καλός σύμμαχος στη προσπάθειά σου. Μην αφήνεις τη πίεση του αποτελέσματος να σε παρασύρει.


Να είσαι θετικός/η
Κοίτα τα αρνητικά με θετική ματιά: μπορεί να έχεις τα κιλά σου – αλλά είσαι και πάρτι person – βγες και πήγαινε για χορό και πέρνα καλά.


Απέφυγε τη ζυγαριά
Το βάρος μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας κυρίως λόγω των υγρών του οργανισμού. Το ζύγισμα δε θα πρέπει να γίνεται πάνω από μια φορά την εβδομάδα, πάντα την ίδια ώρα της ημέρας και την ίδια ημέρα της εβδομάδας. Η ζυγαριά μπορεί να δώσει μόνο ένδειξη του βάρους και όχι μια απόλυτη τιμή. Γι αυτό κάθε εβδομάδα κοίτα την πρόοδό σου και στην απώλεια βάρους αλλά και στη διάθεσή σου.


Επιβράβευε τον εαυτό σου
Θέσε στόχους οι οποίοι είναι επιτεύξιμοι και όταν τους πιάσεις κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, όταν χάσεις 3 κιλά κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα μασάζ.


Μείνε μακριά από καταθλιπτικά άτομα ή την τηλεόραση (που είναι σκέτη κατάθλιψη ούτως ή άλλως, εκτός αν βλέπεις «παρά πέντε»)
Βλέποντας ή ακούγοντας καταθλιπτικούς ανθρώπους σε ρίχνει. Απόφυγέ τα όσα μπορείς γιατί αλλιώς θα ζητάς εσύ παρηγοριά στο ...ψυγείο.


Κράτα ημερολόγιο
Ένα ημερολόγιο διατροφής θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Σιγουρέψου ότι τρως το λιγότερο τρία ισορροπημένα γεύματα κάθε μέρα, και ενδιάμεσα κάποια υγιεινά σνακς. Απόφυγε το «τσίμπημα» ή την λιμοκτονία. Χρησιμοποίησε το ημερολόγιο για να δεις που είναι οι κακές σου συνήθειες και προετοιμάσου για αυτές.


Κράτα το φαγητό στην κουζίνα
Εξαφάνισε το φαγητό από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού, το αυτοκίνητο ή τη δουλειά σου. Όλα αυτά που μπορεί να τρως γύρω γύρω, είναι θερμίδες και λιπαρά που ανεβάζουν την καθημερινή σου ποσότητα.


Φρόντισε να τρως πρωινό
Ξεκίνα την ημέρα σου σωστά, με ένα ισορροπημένο γεύμα. Οι άνθρωποι που δε τρώνε το πρωί συνήθως στη μέση της μέρας καταφεύγουν σε junk food.


Φάε πριν πεινάσεις
Φρόντισε να τρως πριν πεινάσεις για να αποφύγεις να ετοιμάζεις μεγάλα γεύματα τα οποία μετά θα αναγκάσεις τον εαυτό σου να φάει. Προσπάθησε να τρως τα γεύματά σου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα έτσι ώστε να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να περιμένει τροφή συγκεκριμένες ώρες.

Απέφυγε το «τσίμπημα» όταν μαγειρεύεις
Ξεκίνα το φαγητό σου όταν κάτσεις στο τραπέζι, δεν χρειάζεται να τρως το μισό φαγητό πριν μπει στο πιάτο. Αν κάτι τέτοιο σου είναι δύσκολο, προσπάθησε να μασήσεις μια τσίχλα.

Πίνε άφθονο νερό
Βοήθα το κορμί σου να νιώθει ενυδατωμένο κρατώντας τα υγρά στον οργανισμό σου σε υψηλά επίπεδα. Προσπάθησε να πίνεις πάνω από 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.

Τρώγε αργά
Αφιέρωσε χρόνο στο φαγητό σου, απόλαυσε τη γεύση του, μάσα το καλά, συνόδευσέ το με μικρές γουλιές νερό για να διευκολύνεις τη πέψη. Χρησιμοποίησε μικρά πιάτα, έτσι ώστε να έχεις την αίσθηση του γεμάτου πιάτου και μικρά μαχαιροπίρουνα, για να τρως μικρότερες μπουκιές.

Καθάρισε όλο το φαγητό που έχει απομείνει μετά το γεύμα
Μετά το φαγητό, και εφόσον έχει μείνει περίσσευμα, αποθήκευσέ το στο ψυγείο ή πέτα το. Αν κάποιος από την οικογένεια δεν έφαγε όλο το φαγητό του, δεν είναι ανάγκη να το φας εσύ.

Βούρτσισε τα δόντια σου
Βουρτσίζοντας τα δόντια σου μετά από το γεύμα βοηθάει τον οργανισμό σου να καταλάβει ότι το γεύμα τελείωσε. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά το βραδινό βοηθάει στην αποφυγή της βραδινής «λιγούρας».

Απέφυγε τις λάθος θερμίδες
Τα αναψυκτικά με ανθρακικό και οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτα από θερμίδες που προέρχονται από απλούς υδρογονάνθρακες. Οι θερμίδες αυτές αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνη και την όρεξη ενώ αποτελούν «άδειες θερμίδες» χωρίς θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε το νερό ή αφεψήματα βοτάνων.

Τρώγε πολλές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι πολύ καλές για το πεπτικό σύστημα ενώ βοηθούν στο να νιώσεις χορτάτος/η. Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών έχουν να κάνουν με την αύξηση των επιπέδων της ενέργειάς σου καθώς και της καλύτερης απορρόφησης του φαγητού.

Ελάττωσε το αλάτι
Μείωσε το αλάτι. Όσο περισσότερο αλάτι τρως τόσο περισσότερο θες. Όσο περισσότερο αλάτι βάζεις στον οργανισμό σου τόσο περισσότερο νερό αποθηκεύει το σώμα για να αποκαταστήσει την ισορροπία των υγρών. Πρόσεξε το αλάτι στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Θέσε στόχους
Θέσε ένα νέο στόχο πριν φτάσεις τον παλιό. Οι στόχοι σε βοηθούν να προχωράς. Φρόντισε οι στόχοι αυτοί να είναι βραχυπρόθεσμοι και επιτεύξιμοι. Προσπάθησε να αποφύγεις να έχεις ως μόνο στόχο τον τελικό γιατί θέλει περισσότερο χρόνο κι αυτό μπορεί να σε κουράσει και να τα παρατήσεις.

Διαχειρίσου το άγχος
Όταν έχεις άγχος μπορεί να θες να φας. Οι περισσότεροι από μας τρώμε το άγχος μας. Σπάσε αυτόν το κύκλο του άγχους με άσκηση (κίνηση) και ένα καυτό μπάνιο.

Μείωσε τη καφεΐνη
Απέφυγε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης καθώς αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για την πίεση του αίματος ενώ μπορεί να σε κάνει νευρικό/η και να σε οδηγήσει στο φαγητό.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου
Κανένας δε παχαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα για να αποκτήσεις το βάρος που έχεις, ίσως και όλη σου τη ζωή. Το επιπλέον βάρος που θέλεις να χάσεις, δε θα το χάσεις σε μία μέρα. Βέβαια, μπορείς να το χάσεις πιο γρήγορα απ’ ότι το πήρες, αρκεί να το έχεις αποφασίσει. Μη θέτεις στόχους μη πραγματοποιήσιμους, για παράδειγμα να χάσεις 15 κιλά σε ένα μήνα. Αντίθετα βάλε στόχο να χάνεις 4-6 κιλά το μήνα, που είναι και το υγιές, έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι χάνεις λίπη και όχι μυϊκό ιστό. Ένας καλός και ρεαλιστικός στόχος είναι να χάνεις κάθε βδομάδα, ανεξάρτητα από το πόσο χάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να φτάσεις στον προορισμό σου βήμα βήμα.

Ετικέτες