8/11/06

Ο λόγος που τρώμε παραπάνω

Αναδημοσίευση από ediets.com

Το 98% των προγραμμάτων απώλειας βάρους υπόσχονται την σίγουρη απώλεια κιλών, χωρίς να αναφέρονται καθόλου στο πως θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε γιατί τρώτε παραπάνω. Οι δίαιτες αυτές αποτελούνται από σούπερ συνταγές και μενού καθώς και προτάσεις γυμναστικής αλλά αγνοούν την αιτία του προβλήματος εντελώς. Έτσι, ξεκινάτε ένα τέτοιο πρόγραμμα, «κόβεται» όλα τα απαγορευμένα φαγητά και τρώτε λιγότερο.

Συνήθως χάνεται κάποιο βάρος. Τότε, σε κάποια ανυποψίαστη στιγμή βρίσκεται τον εαυτό σας να τρώει με λαιμαργία γλυκά, λιπαρά και όλα τα παχυντικά φαγητά τα οποία παλέψατε τόσο σκληρά να αποφύγετε – το βάρος συσσωρεύεται ξανά και νιώθετε απαίσια γιατί αποτύχατε.

Οι περισσότερες δίαιτες ασχολούνται με το «πώς» θα χάσετε βάρος και δε φαίνεται να δίνουν σημασία στο «γιατί». Η εμπειρία έχει δείξει ότι χωρίς ένα ξεκάθαρο «γιατί» οποιαδήποτε δίαιτα είναι γραφτό να αποτύχει.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος και – το σημαντικότερο – να το διατηρήσετε, καθίστε και σκεφτείτε γιατί τρώτε παραπάνω και φτάσατε να έχετε το επιπλέον βάρος, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα ή πρόγραμμα γυμναστικής.

Μη δικαιολογείστε ότι τρώτε παραπάνω γιατί σας αρέσει το φαγητό. Αυτός δεν είναι λόγος (και ποτέ δεν ήταν) και όποιος έχει μια τέτοια πεποίθηση θα μείνει κολλημένος με τα παραπάνω κιλά του για πάντα.

Επίσης, μη προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας. Η συνειδητοποίηση και η οργάνωση ενός νέου τρόπου ζωής (γιατί περί αυτού πρόκειται) χρειάζονται υποστήριξη. Ένας ειδικός διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλαγές που χρειάζεστε. Το κοντινό σας περιβάλλον θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια ή αντίθετα μεγάλο εμπόδιο, για αυτό συζητήστε το μαζί τους και ζητήστε τη βοήθειά τους.

Πως μπορείτε όμως, να βρείτε το «γιατί» τρώτε παραπάνω?

Μπορείτε να ξεκινήσετε υποθέτοντας ότι δε ξέρετε την απάντηση, αρχικά. Μετά υποθέστε ότι η απάντηση είναι βαθιά στο μυαλό σας. Τελικά, ίσως μπορείτε να βρείτε την απάντηση με λίγη προσπάθεια.

Το υποσυνείδητο είναι απίθανο πράγμα. Αν του φερθείτε με σεβασμό, θα σας δώσει χρήσιμες και συχνά ανατρεπτικές πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες που σας οδηγούν να κάνετε οτιδήποτε κάνετε, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος φαγητού. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να γυρίσουμε στον εαυτό μας και να αναζητήσουμε τις απαντήσεις. Απλά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σωστό τρόπο. Ένας τρόπος είναι αυτός που περιγράφεται πιο πάνω: αναζήτηση και βλέπουμε τι αποτέλεσμα θα μας δώσει.


Όνειρα. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω των ονείρων. Τα βραδινά όνειρα είναι σούπερ πηγές πληροφοριών. Πριν πάτε για ύπνο, ζητήστε από τον εαυτό σας ένα όνειρο σχετικά με το «γιατί» τρώτε παραπάνω. Σας ακούγεται γελοίο? Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, απλά κάντε το. Έτσι κι αλλιώς, είναι προσωπικό σας και δεν αφορά κανέναν άλλο. Όταν δείτε κάποιο όνειρο σημειώστε το τη στιγμή που θα ξυπνήσετε. Αν δε δείτε ή αν δείτε κάτι που δε βγάζει νόημα, ζητήστε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Η μικρή διακοπή που διαφωτίζει. Την επόμενη φορά που θα πάτε να φάτε junk food, κάντε το εξής: Πάρτε το αλλά περιμένετε λίγο πριν το φάτε. Στο σημείο αυτό αναρωτηθείτε γιατί θέλετε το συγκεκριμένο φαγητό τη συγκεκριμένη στιγμή. Μην αρκεστείτε με μια απάντηση του στυλ «Δεν ξέρω». Ψάξτε για την απάντηση και μην αγνοήσετε ούτε την μικρότερη ιδέα που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό. Ακόμα και η πιο άσχετη ιδέα αποτελεί ένα στοιχείο. Ξεκινήστε από κει και προσπαθήστε να φτάσετε στην απάντηση.

- - - - - - -

Σχόλιο:
Προσωπικά, η ιδέα των ονείρων δεν με ψήνει ιδιαίτερα. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι αντιδράσεις μου σε πολλά θέματα, όπως και στο θέμα του φαγητού, έχουν να κάνουν με θέματα που τα κουβαλάω μέσα μου, όπως όλοι μας άλλωστε. Ίσως για μένα να είναι πιο εύκολο γιατί έχω ξεκαθαρίσει το γιατί τρώω ή πίνω παραπάνω, ή τουλάχιστον έτρωγα και έπινα, μέχρι που ξεκίνησα πιο προσεγμένη διατροφή και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο καθένας έχει τις δικές του απαντήσεις. Οι δικές μου αφορούν την παραμέληση του εαυτού μου. Ξέρω τα λάθη και ξέρω ότι δε θέλω να τα επαναλάβω. Θέλω, πλέον, να νιώθω καλά και να παραμείνω σε ένα καλό επίπεδο. Δεν είναι προτεραιότητα να χάσω Χ κιλά, αλλά αυτά που θα χάσω, μέχρι εκεί που θα φτάσω και θα νιώθω ικανοποιητικά, να τα διατηρήσω, σαν αποτέλεσμα μιας άλλης στάσης ζωής. Ο περιορισμός αρχικά και η αύξηση της κίνησης (γυμναστικής, όπως θες πες το) είναι απλά για την αρχή. Στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια μένει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητα, στις συνήθειες και τις ανάγκες μου.

Ετικέτες